ADSENSE Link Ads 200 x 90
ADSENSE 336 x 280
SAMBAL BELACAN GORENG
Sambal belacan goreng |
Bahan:
10-15 biji cili padi ikut kesesuaian, jika mahu lebih pedas boleh tambah
2-3 inci belacan
2-3 biji bawang merah
1 biji tomato
Garam gula secukup rasa
sedikit minyak untuk menggoreng
Cara:
- Bawang dipotong atau belah 4 atau 6
- tomato dibelah 4 atau 6
- Goreng semua bahan kecuali garam dan gula
- Goreng sampai layu, tapi jangan garing
- Setelah itu baru semua bahan ditumbuk..memang lembut dan senang untuk menumbuk..
- Akhir sekali baru masukkan garam gula secukup rasa.
SAMBAL GESEK
Sambal gesek |
Bahan:
20 biji cili api
1 labu bawang besar ~ potong kecik supaya senang nak tumbuk
2 ulas bawang putih
1 cawan ikan bilis ~ basuh dan toskan
1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecil gula
1/4 cawan minyak
Cara:
- Tumbuk cili padi, gula dan garam hingga lumat
- Masukkan bawang besar dan bawang putih, tumbuk hingga separuh hancur. Ketepi kan
- Tumbuk kasar ikan bilis
- Panaskan minyak dan goreng ikan bilis hingga separuh garing, masukkan cili padi dan bawang yang telah di tumbuk tadi
- Goreng dengan api yang perlahan sehingga sambal gesek menjadi garing.
SAMBAL BELACAN CUKA
Sambal belacan cuka |
Bahan:
10 biji cili padi
2 biji cili merah
1 sudu besar perahan air asam jawa
2 cm belacan bakar
1 sudu kecil cuka -supaya sambal belacan tahan lama
garam
gula
Cara:
- Satukan semua bahan dan tumbuk lumat
- Boleh gantikan cuka dengan perahan air asam atau air asam jawa serta dibancuh cair untuk jadikan air asam.
SAMBAL HIJAU
Sambal hijau |
Bahan:
250 gram cili hijau besar
50 gram cili padi hijau
4 ulas bawang merah
minyak untuk menumis
2 ulas bawang putih
2 biji tomato hijau
½ sdt air perahan limau nipis
Gula pasir secukupnya
Garam secukupnya
Cara:
- Potong kasar cili hijau dan cili padi hijau.
- Kukus bawang merah, tomato, dan bawang putih selama 5 minit. Angkat.
- Jika sudah layu, tumbuk kasar semua bahan.
- Panaskan minyak, kemudian tumis semua bahan hingga layu dan harum.
- Tambahkan gula, garam, air limau nipis, kacau sehingga masak.
SAMBAL TEMPOYAK MASAK
Sambal tempoyak masak |
Bahan:
2 batang serai, dititik
1/2 cawan air
3 camca besar tempoyak
Garam secukup rasa
1 genggam ikan bilis, rendam 10 minit dan toskan*
1 biji bawang besar*
15 - 20 biji cili padi*
3 ulas bawang putih*
1/2 inci kunyit hidup*
(*ditumbuk kasar2)
Sedikit minyak masak
Cara:
- Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan tumbuk kasar hingga harum, masukkan serai dan tempoyak dan kacau rata. Tuang air dan tambah sedikit garam.
- Masak dengan api perlahan selama 2 - 3 minit atau hingga pekat. Rasa dan jika ok, boleh matikan api.